Vodič za popotnike

Trenutno se odpravljam na potovanje v Španijo, kjer bom poskušal najti lokalne neodkrite umetniške talente, nadarjene pevce in, ampak to naj ostane med nami, kakšne dilerje s poceni robo, če veste kaj mislim. Urednica teh strani, gospa ( če ji lahko tako rečem ) Inge Hvenska me je prosila, kljub pomanjkanju časa zaradi učenja španskih fraz, če lahko napišem še kak članek za edini slovenski portalus, kjer je svobodna umetnost resnično cenjena: Greznico.

Pisal bom torej o pripravah na daljše potovanje. Kadar nisem vedel kje naj začnem, je moj oče, moder mož, vedno imel nasvet zame: na začetku. Torej, ko se odpravljate na potovanje, začnite na začetku. Ne začnite nekje na sredini. Začnite pri svoji ženi. Prepričajte jo, da je vaša takoimenovana službena pot resnično pomembna. Napako sem delal, dokler sem ji govoril o denarju, ki ga bom zaslužil ( čeprav ga nisem ) in o odgovornosti do službe, ki jo mora čutiti vsak pošten državljan. To je narobe, ker žena to običajno ne zanima. Le kratek premislek je potreben, pa se rešitev, enostavna kot Kolumbovo jajce, sama prikrade v zavest: obljubite ji torbico! Žene padajo na torbice ali čevlje, sploh če so iz kakih lokalnih materialov. Torbica iz Egipta bo naprimer iz krokodilje kože, iz Tunizije svilena in tako naprej.

Ko ste poskrbeli za ženo, morate poskrbeti še za varno pot. S tem mislim varno pot ven iz države, ko postanejo razmere dovolj nevarne za vas, da se je najbolj pametno umakniti. Priporočam dodatnih dvesto evrov sredstev za podkupnine. Dodatna sredstva potrebujete zato, ker bodo vlaki in trajekti že bukirani in vas ne bodo spustili noter, če odgovornih ne "podmažete". Ko bo izbruhnilo, vam bo gorelo pod petami, takrat boste dvesto evrov potrebovali bolj kot si morda lahko mislite doma, v objemu družinskega ognjišča. Poslabšanje razmer za vaše bivanje je lahko posledica različnih dejavnikov ki so lahko, ni pa nujno, odvisne od vas. Če ste se zapletli s policijo in vam ne verjamejo, da je jemanje prepovedanih poživil za vas obvezno, ker vam je tako naročil zdravnik ali pa, če vas iščejo, ker ste se zamerili lokalnim dilerjem. Priskrbite si tudi vozne rede vlakov, avtobusov in trajektov ven iz države, kjer planirate "službeno" bivati. Točen vozni red je v takih primerih pol zdravja, dvesto evrov pa druga polovica. Seveda, če domov na koncu ne prinesete torbice, je bil vaš trud zaman, pokončani boste doma.

Časopis je vsestransko uporabna stvar, na katerega ne smete pozabiti. Lahko se z njim pretvarjate, da ste se zatopili v branje, s čimer opravičljivo ignorirate vse, ki vam poskušajo na vlaku ali avtobusu prodat ukradeno robo za male denarje. V umazanih javnih vecejih lahko z njim pokrijete školjko, nato pa ga uporabite še kot toaletni papir. Z njim lahko zavijate kupljene stvari pred radovednimi pogledi množice, naprimer ribo, ga uporabljate kot podlago za prehrano in za sedenje, kot materijal s katerim si boste ob sončnih dnevih naredili kapo, ob deževnih dnevih pa - ja, kapo. Z njim lahko mlatite, se skrivate, se delate da ste pametni, si nanj zapišete kak naslov, kako telefonsko ali kakšno ime. Lahko ga zažgete zaradi svetlobe ali zaradi toplote. Časopis je res vsestransko uporaben in kdor ga bere je neumen.

Priporočljivo je, da se ne oblečete preveč lepo in da se kak teden pred potovanjem ne stuširate. Po analogiji velja to tudi za britje in striženje nohtov. Prekletih umazanih klošarjev nihče ne bo hotel okrasti, poleg tega pa ste si zelo verjetno priborili cel kupé v vlaku takoj, ko ste se tja vsedli, kajti izkušnje kažejo, da se takim ljudem nihče noče pridružiti. Vsi se jih hočejo le znebiti, kar je ravno tisto, kar hočete: na meji, na avtobusu, v restavraciji, kjer niste plačali za škampe, itd. Po drugi strani pa se vam lahko zgodi, da se bo kak klošar domorodec hotel pogovarjati z vami, misleč da sta iste branže. Izkušeni popotniki imajo tudi za take primere pripravljen trik: ponarejeno značko, da ste policaj pod krinko. Klošarji bežijo od nje kot denar beži od mene, dobite pa jo lahko v BTCju že za dva tisočaka. Tudi kakšen USB ključek, pripet na ponarejeno značko ne bo škodoval; z njim lahko prestrašite tudi bolj izobražene. Dejansko delovanje ključka ni pogoj.

Vstop v nekatere države je dovoljen le z vizo. Vize lahko običajno dobite na konzularnih predstavništvih. Države, kamor boste hoteli potovati, verjetno ne bodo imele konzulata v Sloveniji. Običajno morate po vizo na Dunaj ali v Budimpešto. Če vaša ciljna država zahteva vizo, imam za vas en nasvet: ne potujte tja. Tam vas ne marajo, zato so uvedli vizo. Nasploh morate paziti naslednje: če je kje kdo, ki mu ni švedsko jedno ( lektorju: a se to piše z veliko? ) za vas, pojdite stran. Ali vas sovraži ali ljubi ni pomembno: zaradi tega ali onega vam bo enakovredno goreče želel natakni verigo za vrat. Najvarneje je tam, kjer vas bodo pustili ležati na cesti tudi dneve, ne da bi vas kdo poskusil pobrati, ker jih pač en drek briga.

Fotoaparata ne potrebujete. Slike lahko služijo kot dokaz za marsikaj. Pametni ne pišejo, ampak imajo fotografski spomin.

Sedaj ste pametnejši za par dejstev, nekaj pa sem jih morda tudi pozabil, ker se mi že mudi. Preveril sem: imam časopis, USB ključek, vse možno vozne rede, ponarejeno policijsko značko in rezervnih dvesto evrov. Veliko sreče pri vaših avanturah!

Bonvojaž!

Ni komentarjev:

Objavite komentar