Geneza - Kajn in Abel

(Gen 4:1-2) Človek je impregniral svojo ženo Evo. Rodila je Kajna. Nato je rodila še njegovega brata Abela in človek je bil precej začuden. Vedel pa je človek, da je tudi Abel njegov sin, ker drugih ljudi sploh ni bilo, da bi Eva z njimi bila poredna. Abel je bil mesojed in je pasel drobnico, Kajn pa je bil vegetarijanec in je obdeloval njivo.

(Gen 4:3-8) Ko je prišel čas je Kajn daroval svojo vegetarijansko hrano bogu. Tudi abel je daroval, daroval je par šniclov in velik kos lepe pljučne pečenke in nekaj kozarcev ocvirkov. Gospod se je ozrl na Abela in njegovo daritev, na Kajna in njegovo vedži hrano se pa ni ozrl. Zato se je Kajn ujezil. Gospod je rekel Kajnu: "Zakaj si tako zamorjen? Če si pošten in se res zdravo prehranjuješ nimaš za kaj biti depresiven." Kajn je znorel in ubil svojega brata Abela.

(Gen 4:9-12) Gospod je rekel Kajnu: "o, zdaj si ga pa najebal, stari! Nič se delat, kot da ne veš o čem govorim! Bodi preklet z zemlje, ki je sprejela kri tvojega brata, a živalice se ti pa kao smilijo, a? Ko boš obdeloval svojo zemljo, naj ti ne da več svoje moči! Za vedno bom naredil vegetarijansko prehrano manjvredno in vsi mesojeci te bodo zafrkavali! Zmeden in nekako rumenkast v obraz zaradi premalo hranilnih snovi boš taval po svetu in vsi bodo s prstom kazali nate in govorili: glej ga, ta je pa vegetarijanec."

(Gen 4:13-16) Kajn je rekel gospodu: "Moja krivda je prevelika, da bi jo mogel nositi. Glej, danes me izganjaš iz dežele in moral se bom skrivati pred tvojim obličjem. Blodil in begal bom po zemlji nekako rumenkast v obraz. Kdor koli me bo našel, me bo ubil." Gospod pa mu je odgovoril: "Ne, saj ne bo, ti kar pojdi," in se pri tem hinavsko muzal.

Ni komentarjev:

Objavite komentar