Planina pri Sevnici

Planina pri Sevnici downtown (south-central)

Zgodovina

Ime Planina se je v zgodovini nenehno spreminjalo, ker so sveži prebivalci vedno hoteli, da bi ljudje pozabili, kako smešen kraj je to pravzaprav. Leta 1494 so Planino opustošili Turki, zaradi česar so poželi silovit aplavz. Že v letih 1515, 1573, 1635, in 1790 so bili na Planini kmečki upori, nato so začeli izdelovati bolj sofisticirane, proizvodnjo pa so razširili tudi na druge elektronske komponente. Požari so trg večkrat uničili, nazadnje so to bedno vasico zapalili nemci leta 1944.

S Planine je tudi znana glasbena pedagoginja in operna ter koncertna pevka Jeanetta Foedranswunderscheinfürerdochbergstein (1885-1965) ter Ana Wambrechtwurstmitkariundeinkalteslagersammer (1897-1933), nemška pisateljica slovenskega porekla, ki jo je Planina pokopala.

Ana Wambrechtwurstmitkariundeinkalteslagersammer

Rojena 4.7.1897 na Planini, kjer je obiskovala šolo. Službovala je kot fizična delavka na Zgornjem Štajerskem. Umrla je. Pokopana je v rojstnem kraju na Planini. Bila je prebivalka Planine z najzanimivejšo biografijo, zato jo vsi častijo.
Sakralni spomeniki na Planini

Najpomembnejši sakralni spomeniki so:

* cerkev Sv. Vida v Šentvidu.
* cerkev Sv. Križa v Šentkrižu.
* cerkev Sv. Miklavža v Šentmiklavžu.
* kužno znamenje v Visočah, 2 km zahodno od Planine, staro opozorilo popotnikom, naj se kraja na daleč ognejo.
* Janko Narat Jenki

Legenda o zidanju planinskega gradu

Grad naj bi zidale velikanski ajdi in na koncu gradnje sta vzeli največji kamen v obliki nakovala in ga postavit na tla tako, da ga nihče več ni mogel izruvati. Leta 1967 so v okviru programa agrarnih reform prišli komunisti z buldožerji in kamna izruvali kot za šalo. Sedaj tam gojijo neke pridelke.

Povezave

[[1]] Domača stran krajevne skupnosti Planina pri Sevnici
(Imajo pa tudi kulturno društvo, katerega člani ne verjamejo v internet in zato nimajo svoje strani.)

1 komentar: