Zabukovje

Zabukovje downtown (south-central)

Med vsemi kmečkimi skupnostmi v občini Sevnica spada kmečka skupnost Zabukovje k srednje velikim. Povezuje osem manjših vasičic, od katerih se vsaka deli na še manjše zaselkčiče, razkropljene po večinoma hribovitem področju.

Središče kmečke skupnosti je naselje Zabukovje ( 550 m), ki se, verjetno po župnijski cerkvi sv. Lenarta iz pamtiveka, ljudsko imenuje tudi Šent Lena R't. Na jugu ga obdaja Veliki prh ( 621 m), na zahodu Hrom ( 616 m), na severovzhodu Mrzla svinina ( 724 m), nad njo pa se zunaj občine dviga grozdnati Bohor (bleda kopija Pohorja) s kilometer visokim Javornikom. Severno od Zabukovja, čez hrib Štalica ( 951 m) pa poteka tudi meja med občinama Šentjur in Sevnica.

Domačini v glavnem živijo na manjših kmetijah, kjer jim kmetavzarstvo predstavlja le eno izmed dopolnilnih dejavnosti, na delo pa jih večina pešači v bližnjo Sevnico. Sicer pa se vaščani ukvarjajo z vinogradništvom, sadjarstvom, poljedelstvom, živinorejo, s spravljanjem lesa, v zadnjem času pa tudi s turizmom in rapanjem.

Na vrhu Mrzle svinine opazimo celo geografsko posebnost krškega sveta - veliko bradačo s požiralnikom in več manjših bradačic (ženske z brado). Zaradi čistega gorskega zraka z vonjem po kravjekih, ki se ga lahko sprehajalci naužijejo na dolgih, ne preveč prijetnih sprehodih v neokrnjeni naravi, kmečka skupnost Zabukovje vsako leto obišče vse več mazohističnih turistov. Še posebej privlačni so vzponi do bližnjih razglednih vrhov, možnost samomora in izdelave gobelinov, ogledovanje kulturnih spomenikov ter raziskovanje ponudbe kislih vin ob Bizeljsko - sremiški cesti vinskih bratcev.

Osnovni podatki o kraju

Število prebivalcev : zanemarljivo
Nadmorska višina : 555 m (tam nekje)
Lega : obupna
Klima : mazohistična
Dostopnost do kraja

Avtomobilski promet : Ni šans
Letalski promet : Še manj
Peš : Edina možnost
Koristne informacije

Turistični informacijski center : TIP Sevnica
Prešernova 1, Sevnica
07 81 65 462

[[1]] Spletna trgovina z orožjem

Ni komentarjev:

Objavite komentar